Kinderoppasdienst

Zoek je een kinderoppas als je af en toe naar een vergadering of een etentje gaat of een bioscoopje wil meepikken? Ben je er graag eens een avondje tussenuit? De kinderoppasdienst staat voor je klaar. Een babysit regelen via de Gezinsbond is geruststellend, de oppas zorgt graag voor je kinderen en zal dit ook goed doen. Er is een prima verzekering afgesloten.

De Gezinsbond beschikt over een uitgebreid net van plaatselijke kinderoppasdiensten.  Dat geeft jou als ouder de mogelijkheid om dicht in je buurt een babysitter te vinden.

Meer info kan je vinden op Kinderoppasdienst


Gezelschapsdienst

Gezinnen met een inwonende bejaarde of een ziek of gehandicapt familielid, kunnen bij de Gezinsbond een beroep doen op de Gezelschapsdienst. Een plaatselijke coördinator bemiddelt tussen gezinnen die gezelschap wensen voor hun familielid en zorgvuldig geselecteerde vrijwilligers, die graag met ouderen en zieken omgaan. De vrijwilligers nemen een aantal kleine zorgtaken op zich zoals het in en uit bed helpen, bijstand in huis of bij inname van medicatie en begeleiding bij de maaltijden en tijdens wandelingen.

Deze dienst bestaat niet in alle afdelingen. Neem contact op met de afdeling in jouw buurt om na te gaan of er een Gezelschapsdienst actief is.

Hoe gezelschap aanvragen?

Aanvragen dienen tijdig te gebeuren bij de gezelschapscoördinator in jouw buurt. Deze persoon zal dan de meest geschikte vrijwilliger selecteren en aan jouw gezin voorstellen. Geef de coördinator dus zeker alle nodige informatie.

De  vrijwilliger komt in vertrouwen gezelschap houden. Bijvoorbeeld: een babbeltje doen, een luisterend oor bieden, een handje uitsteken of gewoon gezellig samen zitten met een boek of spelletje.

Hou er rekening mee dat dit een gezelschapsdienst is en geen poets- of klusjesdienst, noch verpleegkundige verzorging.
Meer info? Dienst sociaal cultureel werk – Gezelschapsdienst
gezelschapsdienst@gezinsbond.be of 02-507.89.66


Tweedehandsbeurzen

Tal van Bondsafdelingen organiseren een tweedehandsbeurs. Daar verkopen gezinnen kinderspullen die in goede staat zijn, maar die ze zelf niet meer gebruiken. Met deze tweedehandsbeurzen willen we jonge gezinnen helpen om tegen een zacht prijsje een uitzet samen te stellen. En als verkoper krijg je zo nog iets terug van je oorspronkelijke investering.
De toppers zijn babykleding, speelgoed, boeken, babyspullen en zwangerschapskleding. Maar ook kinderfietsen en meubilair voor kinderkamers doen het goed.

Er zijn verschillende soorten beurzen:

 • Kapstokbeurs waarbij alle spullen per soort, leeftijd… gesorteerd en uitgestald worden, vaak aan kapstokken, en je als koper alle aankopen in een keer betaalt;
 • Tafelbeurs waar elke verkoper de eigen spullen uitstalt, meestal op tafels, en je als koper bij elke verkoper apart koopt en afrekent;
 • Garagebeurs waar elke verkoper de eigen spullen thuis uitstalt, meestal in de garage of in de tuin, en je bij de verkopers apart langsgaat en koopt.

Binnen deze categorieën kunnen afdelingen eindeloos variëren.
Elke afdeling organiseert zijn tweedehandsbeurs autonoom.
Opgelet: In sommige afdelingen geldt er een andere inkomregeling voor niet-leden!


NMBS-Passen

De files op de autosnelwegen een halt toe roepen door het openbaar vervoer te stimuleren is één van de permanente aandachtspunten van de Gezinsbond. Om de financiële kost voor gezinnen te beperken, geeft onze organisatie bij aankoop van een Go Pass, Rail Pass (1e of 2e klas) of een Key Card ( 2e klas) bij een plaatselijke afgevaardigde een korting van vijf procent in je online portemonnee.


GSM-kaarten

Als lid van de Gezinsbond kan je bij de plaatselijke afgevaardigden in jouw buurt gsm-kaarten kopen van Proximus, Base en Orange (Mobistar). Je krijgt onmiddellijk een korting van vier procent in je online portemonnee. Dankzij de efficiënte spreiding van de 700 gewestelijke en plaatselijke verkooppunten is het voor ieder gezin mogelijk om op een eenvoudige manier een gsm-kaart met spaarkorting aan te kopen.


Bioscooptickets

Voor leden van de Gezinsbond is een bioscoopbezoek een pak voordeliger!

Je kan bioscoopcheques met korting in je online portemonnee aankopen bij de plaatselijke afgevaardigden. Deze bioscoopcheques kan je aan de kassa van de deelnemende bioscoop inruilen voor een filmticket naar keuze, ongeacht de prijs van het ticket. Met uitzondering van 3D-films waarbij meestal een supplement aangerekend wordt. Let op de vouchers kunnen niet gebruikt worden voor speciale events!
Met een bioscoopcheque geniet je meestal van het beste voordeel. Omwille van kortingsacties kan een gewoon ticket soms voordeliger zijn. Controleer de tarieven vooraleer je bioscoopcheques aankoopt.

De volgende bioscopen nemen deel aan deze actie:

 • Kinepolis: je betaalt € 10,50 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 2 spaarkorting
 • UGC Antwerpen: je betaalt € 8,50 en krijgt € 2 spaarkorting
 • Siniscoop: je betaalt € 8,50 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 1,60 spaarkorting
 • Cityscoop Roeselare: je betaalt € 8,50 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 1,30 spaarkorting
 • Studio Koksijde: je betaalt € 8 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 1,30 spaarkorting
 • Euroscoop Genk, Lanaken en Maasmechelen: je betaalt € 7 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 0,90 spaarkorting
 • Utopolis: je betaalt € 8,50 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 1,50 spaarkorting
 • Ciné-Aalst: je betaalt € 8 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 1,60 spaarkorting
 • Bioscopen Focus Geraardsbergen: je betaalt € 8,5 voor een bioscoopcheque en je krijgt € 1,60 spaarkorting

Met verdere vragen kan je steeds terecht bij de dienst ledenvoordelen(ledenvoordelen@gezinsbond.be) of telefonisch op 02-507.89.77.


Kortingskaarten

De kortingskaarten voor het openbaar vervoer zijn een begrip bij gezinnen met drie of meer kinderen. Met deze kaart heb je korting op individuele treintickets van de NMBS, bij sommige lokale besturen en privé-initiatieven die spontaan korting geven aan grote gezinnen en deze kortingskaart als bewijsstuk aanvaarden, en in heel wat buitenlandse musea in Spanje, Frankrijk, Italië…

De voordelen die deze kaart biedt bij treinreizen, zijn vastgelegd in een beheersovereenkomst tussen de NMBS en de overheid. De huidige kortingsformule blijft bestaan tot aan de nieuwe beheersovereenkomst. En bevoegd minister Galant engageert zich uitdrukkelijk voor het behoud van de voordelen verbonden aan de kortingskaart.

Tot 31/1/2015 kon je hiermee bij De Lijn ook de Lijnkaart% kopen, maar dit is door De Lijn sinds 1/2/2015 afgeschaft. Het bedrag dat je nog op je Lijnkaart% hebt, kan je verder gebruiken als betaalmogelijkheid voor nieuwe vervoerbewijzen. Als lid van de Gezinsbond krijg je wel 10 % spaarkorting bij de aankoop van een Lijnkaart bij je plaatselijke verkooppunt.

Kortingskaart aanvragen
Vanaf nu kan je bij je plaatselijke verantwoordelijke je kortingskaart voor grote gezinnen 2016 (jaarkaarten) en 2016-2020 (vijfjaarlijkse kaarten) aanvragen, zodat je die tijdig voor het nieuwe jaar hebt.

Alle kinderen die in jouw gezin geboren werden (ook indien overleden) tellen mee. Kinderen met een handicap van 66 procent tellen dubbel. Je kan de kortingskaart rechtstreeks aanvragen bij een plaatselijke afgevaardigde.

Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis met een begeleider (tot vier kinderen per begeleider). Meer dan vier kinderen of niet begeleid: korting van 50 %. Alleenreizende kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis op vertoon van de kortingskaart voor grote gezinnen.

Wat heb je voor deze aanvraag nodig?

 • formulier gezinssamenstelling, gelegaliseerd door de dienst bevolking van jouw gemeente:
  je kan het document downloaden of opvragen bij je plaatselijke afgevaardigde
 • voor kinderen van 18 tot 25 jaar: een attest van de kinderbijslagkas of inschrijvingsbewijs school
 • 6 euro administratiekosten per gezin

Een aanvraag kan ingediend worden met het volgend formulier:
Aanvraagformulier kortingskaarten gezinAanvraagformulier kortingskaarten ouders
U kunt hier het reglement nalezen: Reglement kortingskaarten